Malin alias frugan

Hyssnaleden Tips inför packning!
 
 

Alla är vi nybörjare i början, men här kommer lite förslag på saker att INTE göra, ens som nybörjare när det kommer till packningen. 

Först och främst packa så lite som möjligt utan att välja bort sånt du verkligen kommer sakna- det är svårt men det innebär mycket förberedelse. Gör en lista för vad du behöver i form av kläder, mat, första hjälpen utrustning mm. Skala sedan av den- säkerligen behövs inte allt!

Ha med ombyte av tshirt- (svettiga eller blöta kläder riskerar att ge mer skav och bör bytas ut) Ha på dig dubbla sockar och ha med dig två par till! Sockar glider lite i skon och kan då ge skav, 2 par sockar gör det stadigare och minskar den risken. Var beredd på att du kanske trampar i våtmark och blir blöt om fötterna- byt då sockar för att undvika skav. ha med compeed plåster- flera st! sätt på dessa så fort  du börjar märka av tendenser till skav- alltså innan du fått en blåsa. Ha ett par långbyxor som kan användas både som underställ och för sig själva att vandra i- tex träningstights kan med fördel promeneras i men även anv som underställ när man ska sova eller om det är kallt och överdragsbyxor krävs. Istället för flera par byxor kan du ha tights med dragkedja i sidan längst ner som du kan vika upp vid värme. På så vis behöver du bara ett par shorts med. Klart man ska byta underkläder varje dag (eller mer efter behov) men kom ihåg att badkläderna kan få fungera som underkläder om det skulle knipa, så såå mycket extrakläder behövs inte!

Gällande mat så är frystorkat ett mycket bra alternativ! men vill man inte köpa in detta så tänk mest i form av torrmat- ris, pasta, matvete, klarar sig i värme utan att bli dåligt! Om du ska ha med dig färskmat- räkna inte att det håller i mer än två dagar- trots kylväska! Plocka ut maten (exempelvis korv) ur frysen samma dag som avresa, så håller det sig så länge som möjligt. Fundera på vad som är torrmat men som ändå är gott att tillaga i triangaköket då man är ute- nudlar är ett exempel på mat som är gott. lätt att laga, klarar sig i värme och knappt väger något att bära!

Det est väsentliga du ska packa med dig är vatten! Men man kan heller inte kånka runt på hur mycket som helst eftersom detta väger en hel del... Ha med er varsin liten 50 cl flaska som är lättillgänglig och packa en 1,5 liters flaska ordentligt ner i packningen som ni kan fylla på av. Gör inte vårt misstag och packa flaskan på bredden överst, flaskan trillade bort och vi vandrade utan tillräckligt med vatten en bra stund- det värsta känslan som finns! Så se till att vattnet är ordentligt packat och ha med en tom vattenflaska! För skulle en flaska försvinna så finns det en reservflaska att fylla på i från någon närliggande rinnande bäck (om ni dricker vatten i naturen, välj vatten som är i rörelse! i övrigt bör det kokas upp ordentligt) När det kommer till att packa all typ av vätska..packa i dubbelt förslutna påsar- vätska har en tendens att leta sig igenom det mesta trots att man tycker sig packat bra.

Att vandra med både mat, kläder, tält och sovsäckar belastar kropp och rygg och därför är det även viktigt hur du väljer att fördela din packning. De tyngre grejerna bör packas högt upp i ryggen och närmast kroppen. Ryggsäcken ska sitta ordentligt mot din rygg och inte glipa- då är det obalans i packningen och du får troligtvis ryggproblem. Inte nog med att du får ont i ryggen, men du får även kämpa onödigt mycket mot tyngdkraften i alla backarna om du packar fel. Känner du att ni packat fel, stanna och packa om istället för att kämpa vidare tills du redan har ont! Det är värt att pausa för att slippa den smärtan eller behöva avbruta vandringen i förtid. Knyt det som fästs vid ryggsäcken ordentligt och nära ryggsäcken, låt inget dingla omkring, min sovsäck som hängde i ett snöre slog mig blå om vaderna och  dessutom så drogs ryggsäcken åt det håll som sovsäcken gungade, vilket gjorde det oergonomiskt för ryggen i längden.

Hoppas dessa tips är till nån nytta för dig/ni som vill prova på att vandra. Säg till och kommentera gärna om det är mer tips ni är intresserade av eller om ni vill veta hur det är att vandra med hunden med sig. Kram på er!