Malin alias frugan

Örestens fästning
Fick tips från en av er läsare att besöka örestens fästning. Tack! Blir jätteglad för tips och tar gärna emot fler! Örestens fästning är ruinerna av en borg som ligger på en hög kulle alldeles invid viskan i skene. Örestens fästning har en spännande historia och en helt otrolig utsikt! 
För länge sedan belägrades dessa delar av sverige av danmark (hör å häpna vi skenebor har vart danskar!) Och för att skydda sig från att åter bli dansk mark byggdes denna borg högt upp på berget vilket gjorde den näst intill ointaglig. Här bodde de krigsmän och fältherren som hade ansvar att försvara borgen, men även deras fruar och barn samt nyttohantverkare så som en smed. Innanför borgen var det således ett eget litet samhälle. Även om borgen var svår att överta så innebar dess placering att danskarna ofta försökte strida i området och i samband med det blev bönderna i området runt omkring hårt drabbade av danskarnas framfart. Fästningen har genom åren rasat flertalet gånger i strid, men orsaken till dess slutgiltiga raserande var faktiskt byborna själva som gemensamt köpte upp fästningen och sedan rev den- för att på så vis slippa vara en ort av militäriskt intresse. Dess egna folk blev helt enkelt dess fall. Vill man lära sig mer om folket vid örestens fästning finns  tydligen mer fornnordiska fynd från denna plats på borås museum i form av spjtspetsar, stridsutrustning och hästutrustning och annat redskap. 
Utsikten var som sagt makalös! Passade utmärkt att äta sin medhavda mat och njuta.- men gör inte min miss!  Jag klättrade nämligen upp bland stenbumlingarna men såg sen att går man runt kullen, ja då finns det en inte alltför brant stig att följa haha. 
Örestens fästning ingår som sevärdhet när man följer kurirleden eller viskastigen så om du vill koppla utflykten med en vandring finns det bra möjlighet. Sist kan vara värt att nämna att platseb numera bebos av betande får så om du är osäker bland får eller helt enkelt inte gillar dem så kan denna utflykt vara fel för dig. Men det var helt ok att ha med hund så länge hunden var kopplad. 
 
Go fredag på er och återigen tack för tipset på denna fina utflyktplats.